De onbekende soldaat....

Een paar weken terug begonnen aan een nieuw stilleven  "de terugkeer".
Op verschillende florentijnse (Florence) rommelmarkten verzamelde ik de spulletjes voor dit werk. De foto van deze jonge soldaat gaf mij de inspiratie om dit stilleven te maken.

Stoer en trots poseert hij met een flinke dosis zelfingenomenheid, mooi als hij is. Ik probeer hem te doorgronden.....wie is deze Italiaanse soldaat? 
Een puppy maar aan de blik in zijn ogen toch echt niet zo onschuldig.

Geen twijfel dat hij menig vrouwenhart sneller deed kloppen.
Ontembaar.... OF was er ook iemand die jou jonge hart sneller deed kloppen? Ik droom graag van wel....

Wie ben je?
Wat maakte je mee? Mocht jij de overmoed bewaren die zo fier straalt uit jou bezielde ogen? Of werden ze dof van hetgeen je zag en niet vergeten kon? Kwam je ooit weer thuis? 
Of was er een moeder wiens warme tranen veelvuldig vloeiden?

Het leven is een groot mysterie. Het ene moment poseer je in jeugdige onwetendheid voor de fotograaf. In een nieuw uniform, klaar om te gaan, moedig en onverschrokken. Immers, je bent een man. Het andere moment vind ik jou. Uit een bak met foto's opgediept en meegenomen naar mijn geboorteland om te prijken in mijn atelier. Iets in jou intrigeert mij en daarom droom ik jou terugkeer.

Terug uit een oorlog die de jouwe niet was en nooit is geweest. 
Ik droom je terug bij haar, het meisje dat wachtte op jou. Ze maakte zich mooi die avond, weet je nog? En jullie harten kenden het leven zoals het ooit bedoeld was.
Ik droom het en verbeeld het........voor jou, waar je ook bent, jij onbekende soldaat. - Catharina van Bemmel